Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2016 10:44 - Вечният град: Част VI - Колизеумът и Палатинският хълм
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2976 Коментари: 0 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колизеумът (на латински: Colosseum) е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.).

image

С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеумът е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и дори християнски храм.

image
 
image

Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеумът остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рим и продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на древната арена.

image

Наричан Амфитеатър на Флавиите (Amphitheatrum Flavium) или също Амфитеатър на Цезарите (Amphitheatrum Caesareum), Колизеумът е построен от Флавиите в началото на първи век като подарък към римските граждани, почти на мястото на предишната резиденция на Нерон. Той се издига близо до двореца на Нерон – „Domus Aurea“, който е построен след опожаряването на Рим през 64 г. Името Колосео му е било дадено към VIII в. заради намиращия се до него Неронов колос. Тази статуя е реконструирана по-късно от наследниците на Нерон и е превърната в статуя на Сол – бога на Слънцето, като е добавена подходяща слънчева корона. След това е съборена, за да бъде използван бронзът, от който е направена, и днес е запазен само нейният постамент.

image

В амфитеатъра – по начало римско откритие, са провеждани игри, включително битки между животни (venationes), убиване на затворници от животни и други екзекуции (noxii), военноморски войни (naumachiae, чрез наводняване на арената) и битки между гладиатори (munera). Изчислено е, че около 500 000 души са загинали в тези игри. Богатите са задължени по закон, а и според очакванията на народа да организират игри, както и да печелят благосклонността на гражданите. Организацията на зрелищата, която включва и разходите по тях, е обществен въпрос и се регулира от множество закони.

image

Говори се, че най-зрелищните стадиони и развлекателни съоръжения на света са повлияни от конструкцията на Колизеума. Местата за сядане (cavea) са разделени на няколко части. Подиумът (podium) е предназначен за римските сенатори. Ложата на императора, направена изцяло от мрамор, също е в тази част. Над подиума се намира maenianum primum - част, предвидена за останалите римски аристократи, които не участват в сената. Третото ниво, maenianum secundum, е разделено на три подчасти. Най-ниската (immum) е за богати граждани, докато най-високата (summum) – за бедни. Третата, дървена част (maenianum secundum in legneis), е най-горе, построена от Домициан, пригодена за „жени от най-нисък клас“. Вътре местата за сядане (cavea), изградени изцяло от травертин, сега са почти загубени. Част от пода на арената е зидан, а другата част е направена от дърво. Има мраморни украшения около подиума, по коридорите (vomitoria) и може би на нишите до главните входове на арената.

image

Днес от първоначалната сграда е останала северната част на външната стена, заедно с 31 от оригиналните 80 входа, както и частта от сградата, която е между фасадата и вътрешната подпорна стена на горната колонада. На практика е съхранен целият скелет на сградата между вътрешната стена и арената, т.е. обграждащата и радиалната стена, на която се крепят местата за сядане (cavea) с мраморните седалки. Значителна част от площада също е запазена.

image

Внушителността на Колизеума смайва дори днес. През 2000 г. в Италия се провеждат протести срещу прилагането на смъртното наказание в целия свят. Някои от демонстрациите са направени пред амфитеатъра. През следващите години като жест срещу наказанието, местните власти сменят цвета на нощното осветление на Колизеума от бяло в златно всеки път, когато някой осъден на смърт е помилван или освободен, както и при премахването на смъртното наказание в някоя страна.

image

Палатинският хълм е мястото, откъдето е започнала историята на Рим. Според легендата Евандър, син на Хермес и нимфата Никострата (почитана в Древен Рим като Кармента) още преди Троянската война основава аркадската колония Пала?нтеум (Палантий) на хълма, по-късно наречен Палатин. В подножието на хълма е пещерата Луперкал, където е живяла вълчицата, отгледала основателите на Рим - близнаците Ромул и Рем. Когато братята решават да основат град на мястото, където са отгледани, търсейки знамение от боговете, Рем отива на хълма Авентин, а Ромул избира Палатинския хълм. И двамата братя получават знамения и въпреки че това на Ромул е по-силно, избухва кавга, в която Рем пада убит. Така Ромул основава град, който носи неговото име (лат. Roma) на хълма Палатин.

image

Много векове наред римляните избират Палатин като място за живеене, защото е близо до Форума, но тъй като се намира на по-високо, той е далече от блатата, от жегите и от шума на тълпите и на пазарите.

image
 
image

Оттук се вижда и Циркус Максимус - най-голямата арена в древния свят. Разположена е в долината между хълмовете Авентин и Палатин. Мястото е използвано за обществени игри от етруските крале на Рим. Първите игри се провеждат по времето на Тарквиний Приск, първия етруски управник на Рим. По-късно Циркусът е бил място за игри и фестивали, повлияни от гърците през II в. пр.н.е.. За да удовлетвори изискванията на римляните за масови забавления, Юлий Цезар разширява Циркуса около 50 г. пр.н.е., след което пистата става с дължина приблизително 600 м и 225 м ширина и е побирал около 250 000 зрители (много повече, разбира се, са можели да гледат игрите правостоящи или застанали на съседните хълмове).

image
 
image

Но да се върнем към Палатина. Император Август построява тук новия си дворец, защото е искал да живее на същото място, където е живял и Ромул. Идеята харесва и на следващите императори, които построяват на хълма великолепни и грандиозни резиденции. Хълмът става постепенно един цял, огромен дворец.

image
 
image
 
image

В днешни дни на хълма не липсват и модернистичните изяви на изобразителното изкуство.

image
 
image

След падането на Западната Римска империя много царе и императори отиват да живеят в сградите на Палатин. Едва през X в. от н. е. те биват изоставени и от богатите сгради са плячкосани мраморите и строителните елементи и материали, в резултат на което постепенно те се разрушават. През следващите 500 години тук се издигат няколко църкви и манастири.

image
 
image
 
image
 
image

През 1550 г. кардинал Александър Фарнезе (който става впоследствие папа под името Павел III) купува Палатинския хълм и построява великолепна вила, заобиколена с градина с екзотични дървета, цветя и растения, един вид ботаническа градина - Орти Фарнезиани. Археологическите разкопки започват след около 200 години. Археолозите решават да не пипат вилата на Александър Фарнезе и градината, въпреки че под тях се намират останките от двореца на император Тиберий (Домус Тибериана).

image
 
image
 
image

От панорамната тераса в източния край на Палатина се открива великолепна гледка към Римския форум, Колизеума и центъра на града.

image
 
image
 
image

Тъкмо от високата тераса си проличава колко мащабно е било развитието на древния Рим.

image
 
image
 
image
 
image

Обратно долу при Форума, от Via Sacra се вижда грандиозният монумент Виториано, който ще разгледаме малко по-късно.

image
 
image

Последна разходка из руините на Римския форум.

image
 
image
 
image

Вече извън Римския форум, край широкия булевард Via dei Fori Imperiali, оформен по времето на Мусолини, в северозападна посока се изрежда серия от отделни форуми, кой от кой по-внушителен. Наричат се Императорски форуми и са строени между 46 г. пр.н.е. и 113 г. от н.е. Имат обществена, религиозна, икономическа, политическа и историческа значимост както за Римската република, така и за Римската империя. Първият построен форум е този на Цезар, а най–големият и най–добре запазеният е форумът на Траян. Тук са също форумите на Веспасиан, на Август и на Нерва.

image
 
image
 
image

Булевардът отвежда направо при пл. Венеция с гигантския Олтар на Родината - най-високата точка в Рим. Но за него ще стане дума по-нататък.

Следва: Част VII - Виториано и Капитолия

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297887
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив